Opinie użytkowników G720

   Noże Ganzo produkowane w Chinach powoli, ale skutecznie zaczynają zdobywać swoje miejsce na czeskim rynku. Są niedrogie, mimo niskiej ceny bardzo dobrze wykonane, ze stali o odpowiedniej jakości i bardzo często ich kształt jest wzorowany na znacznie droższych oryginalnych wzorach renomowanych marek. Sam posiadam trzeci nóż tej marki, do dziś żaden z nich mnie nie zdradził i jestem z nich zadowolony.

   Wpadł mi w ręce Ganzo G720. Moja pierwsza myśl, kiedy go wziąłem do ręki była następująca: "Cholera, to jest kot!". Prawdziwy kawał żelaza. Jeśli znasz się trochę na nożach, zobaczysz w tym nożu jego znacznie droższy oryginalny model z Włoch - Lionsteel SR-1. Istnieje kilka różnic między tym drogim oryginałem a chińską repliką:
  • Ganzo kosztuje około 600,-, Lionsteel kosztuje co najmniej dziesięć razy więcej niż Ganzo (a ja wciąż jestem bardzo tani)
  • Ganzo ma ostrze wykonane ze stali 440C (używanej m.in. w hiszpańskich nożach Muela i Nieto), Lionsteel ma ostrze wykonane ze stali Uddeholm Sleipner (stal ta jest porównywalna do stali D2, producent podaje twardość 61 HRC).
  • Ganzo ma rękojeść wykonaną z materiału G-10 i metalowych wstawek, natomiast rękojeść Lionsteel'a jest wykonana z jednego kawałka tytanu lub aluminium z metalową wstawką dla wzmocnienia. I tak Ganzo ma śrubę na górze i z tyłu do dokręcania uchwytu, Lionsteel ma uchwyt bez śruby.
  • Ganzo jest produkowany z zamkiem Axis Lock, SR-1 z framelockiem, uzupełnionym opatentowanym przez firmę systemem RotoBlock.
  • Ganzo ma trzpień centralny z łbem torx, Lionsteel ma specjalny czterokątny łeb do dokręcania.

   Jednak na pierwszy rzut oka Ganzo jest udaną repliką. Dla niewprawnego oka te subtelne różnice są niezauważalne. To solidny nóż, którego nie sposób nie zauważyć. Posiada podpórkę pod kciuk w górnej części ostrza, w pobliżu kołka otwierającego, estetycznie chropowatą rękojeść oraz obrotowy klips do mocowania w kieszeni. Bardzo dobrze pasuje do dość grubej dłoni.

    Parametry noża Ganzo G720 są następujące:

  • Stal: 440C (bardzo dobra stal węglowa, która jest bardzo łatwa do szlifowania i ma wystarczającą wytrzymałość do większości typowych czynności)
  • Ostrze: 90 mm długości, polerowane, kształt drop point, szlifowane wklęsło (ten rodzaj szlifu powoduje pękanie ostrza w niektórych nożach podczas brutalnego obchodzenia się z nimi)
  • Zamek: dwustronna Axis Lock (niezawodna i dobrze wykonana blokada w tym nożu)
  • Rękojeść: G-10 z metalowymi wstawkami (rękojeść posiada wyczuwalne i estetycznie bardzo dobrze zaprojektowane chropowacenie, dzięki któremu nóż nie ślizga się w dłoni)
  • Grubość ostrza: 3,8 mm (na czubku ostrza, stopniowo zmniejsza się przy cięciu wgłębnym w kierunku ostrza)
  • Waga: 208 g (poczujesz tę bryłę w kieszeni). Nie jest to idealne rozwiązanie w przypadku spodni z miękkiego materiału, w których ma tendencję do wyciągania kieszeni. Lepsze do dżinsów, kurtek z wąskimi kieszeniami itp. Jeśli nie przyzwyczaisz się do ciężaru w kieszeni, po pewnym czasie zacznie się on poddawać)
  • Długość zamkniętego ostrza: 120 mm
  • Długość otwartego ostrza: 210 mm

   Patrząc na Ganzo G720, od pierwszej chwili ma się wrażenie, że ma się w ręku potężne narzędzie. To masywny nóż - ostrze ma 3 cm szerokości, a rękojeść jest mocna i solidna. Kiedy trzyma się go mocno, od razu ma się wrażenie, że trzyma się w ręku porządny nóż. Z tym nożem naprawdę nie trzeba się martwić, że coś się stanie. Na pierwszy rzut oka nie wygląda na tani, nic nie odpada, nie ma zadziorów, nie ma luźnych części itp. Z drugiej strony, nie jest to nóż niepozorny, jego wygląd budzi agresję i jest naprawdę trochę za ciężki jak na nóż do zamykania. Ale to tylko kwestia przyzwyczajenia. Jeśli byłeś przyzwyczajony do zamykanej ryby, będziesz bardzo zaskoczony wagą, chwytem, masywnością ostrza itp. Ale po kilku dniach noszenia i używania go na pewno się do niego przyzwyczaisz (ja tak zrobiłem i jestem zadowolony).

   Ostrze otwiera się bardzo dobrze. Jeśli jest dobrze wyregulowana, nie ma luzu na ostrzu, ani w poziomie, ani w pionie. Powierzchnia czołowa ostrza jest symetryczna na całej długości i po obu stronach (jak dotąd jest to zjawisko typowe dla wszystkich noży Ganzo, które mam w domu). Nóż przyszedł do mnie pięknie ostry - do golenia. Ale i tak wbiłem go w ceramikę. Kołek do otwierania ostrza jest dwustronny, dobrze obrobiony fabrycznie, nie ociera się o niego kciuk podczas otwierania ostrza, nie ociera się też o materiał spodni. W stanie zamkniętym ostrze znajduje się w osi centralnej, nie jest też wygięte na boki.

   Zamek Axis Lock jest popularną blokadą w droższych modelach noży. Bardzo dobrze trzyma się na Ganz, nie ma tendencji do luzowania blokady ostrza w pozycji otwartej. Dobrze się uwalnia, chodzi gładko. Przy odrobinie wprawy ostrze można otworzyć i zamknąć jedną ręką. Jeżeli oś środkowa jest dobrze wyregulowana, ostrze można otworzyć i zamknąć jednym ruchem wahadłowym z włączonym zabezpieczeniem.

   Klips do paska (a raczej do mocowania go w kieszeni) jest dość sztywny i składa się na rękojeść. Z czasem trochę się poluzowuje, ale nie na tyle, żeby podczas radosnego skakania nóż wypadł na chodnik (grawitacja by na to nie pozwoliła). Nie uciska ani nie przeszkadza podczas trzymania. Po poluzowaniu śruby mocującej ją do tylnej części uchwytu można ją obrócić w drugą stronę. Jest polerowana, dzięki czemu nie ściera się z niej farba.

   Nóż jest przeznaczony do użytku w terenie. W kuchni (owoce, warzywa) nóż jest nieco niezgrabny ze względu na swój rozmiar i ciężar (np. zwykle nie można kroić jabłek, ponieważ pękają w środku cięcia), ale w terenie (drewno, gałęzie, pasy bezpieczeństwa, liny itp.) łatwiej się nim pracuje. Surowe mięso i trwałe kiełbasy nie są trudne do pokrojenia przy użyciu tego narzędzia. Krótko mówiąc, jest to nóż przeznaczony przede wszystkim do pracy dla mężczyzn (również ze względu na stal ostrza). Dzięki podpórce pod kciuk umieszczonej w górnej części ostrza można wywierać większy nacisk w kierunku pionowym (przydatne np. podczas przygotowywania wiórów, cięcia mniej elastycznego materiału itp.) Z mojego doświadczenia wynika, że nie nadaje się on zbytnio do drobniejszych prac. Jest dość ciężki w dłoni, gdy trzeba wykonać precyzyjne rzeźbienia. Zawsze jednak zależy to od możliwości właściciela. Waga i solidność ostrza jest jednak zaletą w przypadku grubszego cięcia prostego, dzięki czemu nie trzeba używać tak dużej siły.  

   Miłośnicy noży Cold Steel i ich filmów marketingowych z pewnością spróbowaliby zawisnąć, zjechać po linie i przebić nożem maskę samochodu. Nie wiem, jak oryginalny Lionsteel, ale ja nie przebiłbym tym nożem maski samochodu. Właśnie za to lubię swój nóż. Stal 440C nie jest odpowiednia do tego rodzaju elementów. Jednak w sytuacji kryzysowej, gdy od noża zależy Twoje życie, nie będziesz zwracał uwagi na jakość stali i cenę noża, który masz w kieszeni. Jeśli wiesz, jak to zrobić, możesz nawet spróbować wykonać za jego pomocą wiórkowanie (z niezabezpieczonym ostrzem - w przeciwnym razie uszkodzisz zabezpieczenie).

   Agresywny wygląd noża może być wadą, gdy jest on używany w "pacyfistycznym środowisku". Zwłaszcza jeśli otwierasz je za pomocą huśtawki, która zwykle wywołuje przerażenie u osób znajdujących się w pobliżu. Dlatego nie tylko Ty musisz się do tego przyzwyczaić, ale także osoby z Twojego otoczenia. Należy pamiętać, aby nie ukrywać jego użycia w towarzystwie osób, które nie są przyzwyczajone do noży. 

   Jak więc oceniam Ganzo G720? Jest w przystępnej cenie - to wysokiej jakości replika włoskiej firmy Lionsteel. Dobrze leży w dłoni, nie ściska, spełnia swoje zadanie. Posiada niezawodne zabezpieczenie, które dobrze trzyma ostrze w pozycji otwartej. Stal 440C jest dość łatwa do ostrzenia, co docenią zwłaszcza ci, którzy nie mają w tej sztuce zbyt dużego doświadczenia. Przy dobrej obsłudze zachowa ostrość przez dość długi czas. Nóż jest dość ciężki i masywny, trzeba przyzwyczaić się do jego wagi podczas pracy i noszenia w kieszeni; dobrze jest też nosić go w obcisłych spodniach. Klips na rękojeści dobrze trzyma.

   Co powiedzieć na zakończenie? Firma Ganzo nie zawiodła mnie również w przypadku tego modelu. Jest on niezawodnym towarzyszem podczas aktywności na świeżym powietrzu, gdzie nie przywiązuję dużej wagi do przenoszonego ciężaru. Jest wystarczająco masywny do cięższych prac, a mimo że pochodzi z Chin, nie sprawia wrażenia taniego (jakby był z bazaru).

Jan Pokorný

© Copyright 2017 zlepsovak.cz - na tej stronie można kupić noże Ganzo :-)
Oficjalna strona internetowa Ganzo: https://www.ganzoknife.com/